• Je tuin,

    daar word je blij van!

Hout

Hier vind u de meeste gestelde vragen over Tuinhout. Staat uw vraag er niet bij, neem dan contant op met een van de Garden Stones @ Basics vestigingen.

Wat is FSC®?

Wat is FSC®?
FSC® staat voor Forest Stewardship Council, of Raad voor Goed Bosbeheer. Het is een internationale organisatie die zich inzet voor het behoud van bossen. Een unieke organisatie: bedrijfsleven, natuur- en milieuorganisaties, ontwikkelingsorganisaties en vakbonden werken binnen FSC® samen. Gezamenlijk hebben zij regels opgesteld om hout te oogsten op een manier die niet ten koste gaat van de mensen, planten en dieren en andere bomen in het bos. Daarbij hebben alle betrokkenen evenveel te zeggen.

Als boseigenaren zich aan de FSC® regels houden, wordt hun bos FSC® gecertificeerd. Zij kunnen dan FSC® gecertificeerde producten op de markt zetten. Onafhankelijke controleurs zien toe op naleving van de regels. Op die manier is wereldwijd al 109 miljoen hectare bos FSC® gecertificeerd.

Door de FSC® regels in de praktijk toe te passen, zorgen boseigenaren ervoor dat hun bossen ook in de toekomst behouden blijven, zodat mensen er kunnen wonen en werken en de houtproductie nooit stilvalt.

Waar moet ik op letten?
Hoe weet u zeker dat uw Garden Plaza met FSC® hout heeft gewerkt? Of dat uw houten tafel, stoel of parket is gemaakt van hout met het FSC® keurmerk? Daarvoor zorgt de controle van de hele handelsketen: bij ieder bedrijf in de keten, van bos en zagerij tot meubel- of papierfabriek, zien onafhankelijke controleurs er op toe dat FSC® hout niet wordt vermengd met hout uit slecht beheerde bossen of uit illegale kap. Ieder bedrijf in de keten dat zich aan de FSC® regels houdt, heeft/krijgt een uniek nummer. Als alle bedrijven in de keten gecertificeerd zijn, heeft ook het eindproduct het FSC® keurmerk en een nummer. Daarmee heeft u als klant zekerheid.

Hoe controleer ik of een product van Garden Plaza FSC® gecertificeerd is?
FSC® hout of producten moeten altijd herkenbaar zijn, ofwel door het FSC® keurmerk op het product, ofwel door de vermelding van het FSC® certificeringsnummer op de documentatie (offerte, factuur). Mondelinge mededelingen van leveranciers, aannemers, etc. dat het bij hun producten om FSC® hout gaat, zonder tastbaar bewijs, hebben geen waarde. Ook alleen een kopie van een certificaat (van bos of bedrijf) bewijst niet dat het om FSC® hout gaat, omdat het certificaat bij een bedrijf hoort en nooit bij een product of partij hout.

Heb ik een bouwvergunning nodig voor een blokhut?

U heeft in ieder geval een meldingsplicht bij uw gemeente. de bouwvoorschriften kunnen verschillen per gemeente. Het beste kunt u contact opnemen met uw gemeente.

Hout of composiet?

De belangrijkste reden om voor composiet te kiezen is voor veel mensen de duurzaamheid. Composiet rot niet, is redelijk kleurvast en eenvoudig te onderhouden. Meer informatie over de verschillende materialen kunt u vinden bij uw Garden Stones & Basics vestiging.

Komen de afbeeldingen op de site 100% overeen met de werkelijkheid?

Wij doen ons uiterste best om een zo goed mogelijke weergave van de werkelijkheid te geven. Helaas is dit niet altijd mogelijk, vooral niet in het geval van hout. Omdat hout een natuurproduct is, kunnen dingen als kleur en aantal kwasten licht afwijken van de getoonde afbeelding. U bent van harte welkom om langs te komen bij een van onze Garden Stones & Basics vestigingen om alle producten te bekijken.

Hoe voorkom ik dat geïmpregneerde schuttingen vaal en grijs worden?

Hout verweert en wordt grijs onder invloed van (onder andere) zonlicht. Je beschermt zachthouten schuttingen door ze af te werken met Hermadix Beits.

Tuinhout vertoont in de zomer nogal wat scheuren, kan dat kwaad ?

Nee, dit kan geen enkel kwaad. Door de natuurlijke werking van het hout kunnen scheuren ontstaan (in lengterichting) en doen niets af aan de kwaliteit of sterkte van het hout. Bij vochtige weersomstandigheden trekken de scheuren veelal weer dicht.

Er zitten kleine boorgaten in mijn houtwerk, kan dit kwaad ?

Deze zogenaamde “pin holes” zijn veroorzaakt door kleine hout etende insecten. Voordat de boomstam tot eindproduct is verwerkt zijn deze insecten gedood. Dit heeft dus niets te maken met houtworm en kan dus geen kwaad.

Welke voordelen biedt impregneren van mijn blokhut/ tuinhuis mij ?

Impregneren van uw tuinhuis of blokhut verlengt de levensduur en beschermt tegen schimmels en andere hout aantastende processen, maar het ontslaat u niet van het reguliere onderhoud aan de blokhut. Impregneren heeft geen vochtregulerende werking, alsmede geen afsluitende werking.

Kan ik mijn geïmpregneerde blokhut/ tuinhuis ook schilderen ?

Na verloop van tijd zal uw geïmpregneerde blokhut gaan verweren. Alle geïmpregneerde blokhutten/ tuinhuizen zijn dan ook overschilderbaar in elke door u gewenste kleur. Impregneren garandeert geen wind en waterdichte afsluiting van de wanden. Na het schilderen zal dit wel het geval zijn.

Kan ik een scherm direct op de grond plaatsen?

Wij adviseren u de schermen vrij van de grond te plaatsen om houtrot te voorkomen.

De planken vertonen scheuren. Is dat normaal?

Hout is een natuurproduct dat onder invloed van bijvoorbeeld de klimatologische omstandigheden kan krimpen en uitzetten. Hierdoor kunnen scheurtjes ontstaan. Deze scheurtjes zijn niet te voorkomen, maar beinvloeden in principe de kwaliteit van het hout niet.

Het hout vertoont hars. Is dat normaal?

Door de natuurlijke eigenschappen van naaldhout kan het hout hars bevatten. Dit is een normaal verschijnsel. U kunt eventuele druppels voorzichtig wegschrapen of met terpetine verwijderen.

Moet ik geimpregneerd hout onderhouden?

Het is voor de weerstand tegen aantasting niet nodig om verduurzaamd (geïmpregneerd) hout later nog te behandelen. Verduurzaamd hout is onderhoudsvrij. Na verloop van tijd zal ongeschilderd hout van kleur veranderen door de invloed van ulraviolet in het zonlicht en op vochtige plaatsen kan een groene algenaanslag ontstaan.

Er is kleurverschil zichtbaar op het hout, is dit normaal?

Bij het verduurzamen (impregneren) worden diverse kleurpigmenten in het hout ingebracht. Afhankelijk van het hout en van de opslag komen deze pigmenten boven. Deze kleurverschillen zullen o.i.v. zonlicht langzaam verdwijnen.